Ardahan'da Coğrafi İşaretli Posof Elması'nda Hasat Heyecanı

● Ardahan Gazetesi

Ardahan'ın Posof ilçesine özgü, içi de dışı gibi kırmızı rengiyle dikkat çeken coğrafi işaretli Posof Elması (Badele Elması)'nda hasat dönemi başladı. Bölge çiftçisinin özenle yetiştirdiği bu eşsiz elma, hem görseli hem de yüksek besin değeriyle sofraları şenlendirmeye hazırlanıyor.

Kırmızıdan Gelen Sağlık

Posof Elması, rengini yüksek antosiyanin içeriğinden alıyor. Yapılan analizlere göre, meyve kabuğunda antosiyanin oranı 49,1 mg/100 g gibi oldukça yüksek bir seviyede bulunurken, meyve etindeki değer ise 35,9 mg/100 g olarak ölçüldü. Antosiyaninler, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde insan sağlığına pek çok fayda sağlayan bileşikler olarak biliniyor

ÖzellikDeğer AralığıAğırlık58,34 - 172,62 gYükseklik4,5 - 7 cmÇap8,5 - 5 cm

Ardahan'ın Bereketli Topraklarında Neler Yetişir?

Posof Elması'nın yanı sıra, Ardahan'ın iklim koşullarına ve toprak yapısına uygun olarak pek çok farklı tarım ürünü yetiştirilmektedir. Genel olarak tahıl ve sebze-meyve çeşitliliği dikkat çeker.

Başlıca Yetiştirilen Ürünler:

  • Tahıllar: Arpa, buğday, çavdar, mısır.

  • Baklagiller: Fasulye.

  • Meyveler: Elma (Posof Elması), erik, kiraz, vişne, ceviz, üzüm.

  • Sebzeler ve Yumrulu Bitkiler: Patates, lahana, salatalık, soğan, havuç, marul, turp.

  • Bölgesel Olarak Yetişenler (Bazı bölgelerde): Domates, kabak, çilek, kavun, karpuz'da yetiştiği görülmüştür.

Ardahan, zorlu iklimine rağmen çiftçisinin emeğiyle zengin bir tarım yelpazesi sunmaya devam ediyor


Ardahan Gazetesi şimdi yeni adresinde, www.ardahangazetesi.tr
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu